Vaas

17

Bolvaas

Vraag

Enig idee hoe oud dit aardewerk is? En van welke producent?

Afmetingen
15 cm hoog
Collectie
publiekscollectie

Reacties 17

Misschien handig voor de andere experts op de website: heb je een duidelijkere foto van het merk? Deze is een beetje pixelig in de huidige caroussel.

Wat we goed zichtbaar is, is dat het woord 'Delfts' erop geschilderd is. Dit is vaak een aanduiding dat het hier om 'in de stijl van Delfts aardewerk' gaat, maar nieuwere productie betreft (in ieder geval ná 1840/1850) en dus geen (antiek) Delfts aardewerk betreft.

Inderdaad wat onduidelijke foto's. Echter de stijl doet met denken aan Hubert Bequét. Zijn fabriek in quaregnon. Hij waagde zich ook wel eens aan kaststellen, vazen en dergelijke in de typische blauwe kleur. Met duidelijker foto's zou het inderdaad beter in te schatten zijn. Hier een foto van een H.B. vaas uit 1960-1970. Gezien de gefronste bovenkant denk ik dat dit wel eens Bequet zou kunnen zijn.

bequet

'k Denk dat het van ''Plateelbakkerij Schoonhoven'' te Schoonhoven is, het merk is volgens mij: Dec: Delfts = Decor Delfts. Aan de decoratie herken ik wat werk van Schoonhoven ('k heb er zes jaar geschilderd maar toen was dit decor allang niet meer gangbaar op een paar grote vazen na, meestal moest ik die schilderen). Deze vaas van Sabima is denk ik zelfs van voor 1940, tussen 1937 en 1940 toen men begon met het delfts blauw, handgeschilderd, onderglazuurschildering, hierbij wat materiaal van genoemd bedrijf en een foto uit de Schoonhovensche Courant van 14 februari 1979 met daarop oud plateelschilder A. Molenaar van plateelbakkerij ‘’Schoonhoven’’, te zien is een dekselvaas, aan het decor te zien waarschijnlijk van ‘’Schoonhoven’’, groet jvdh.''''

Vraag aan Franky, kan ik ook een aantal foto's in een keer plaatsen, is dat mogelijk?  Dan is misschien beter te zien wat bij elkaar hoort, groet jvdh. 

Dank Franky, 'k ga het een keer proberen, computer beheersen is voor mij moeilijk, snap er soms geen snars van, groet jvdh. 

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer