Materiaal

De oorsprong van Delfts aardewerk ligt in de 17e eeuw wanneer plateelbakkers het immens populaire Chinese porselein proberen na te maken. In eerste oogopslag lijkt Delfts aardewerk op Chinees porselein. Dus hoe weten we of iets van porselein of aardewerk is gemaakt?

Is Delfts aardewerk hetzelfde als porselein?

Aardewerk en porselein zijn allebei keramieksoorten, maar zijn wel verschillend van elkaar. Chinees porselein is wit van zichzelf en werd daarna met blauw beschilderd. Als je een doorsnede van een bord bekijkt, dan is de klei door en door wit.

De klei van Delfts aardewerk heeft een beige, gelige of roze kleur. Om het aardewerk op het witte Chinese porselein te laten lijken, moest er eerst een dekkende, witte glazuurlaag aangebracht en pas daarna werd een voorwerp gedecoreerd. Een doorsnede van Delfts aardewerk is dus te herkennen aan een niet-witte klei met het witte glazuur er overheen.

Soms wordt Delfts aardewerk/porselein verward met het Engelse creamware: een witte klei ontdekt in de 18de eeuw door de Britten. Maar zoals de naam al zegt, is dat een beetje roomwit van kleur.

Chips of beschadigingen in het glazuur

Omdat glazuur is harder dan het aardewerk eronder, springt er snel een stukje af, bijvoorbeeld op de randen van borden. Bij deze 'chips' is de klei onder het glazuur te zien.

Zijn er andere kenmerkende eigenschappen van Delfts aardewerk?

Ook kleine inkepingen op de achterkant van het object zijn een goede aanwijzing. Delfts aardewerk werd namelijk gebakken in ronde kokers.

Meerdere borden werden met behulp van pennen in de koker van elkaar gescheiden tijdens het bakproces en deze pennen kunnen kleine afdrukken of beschadigingen in het glazuur achterlaten.

Wat als het materiaal niet (goed) zichtbaar is?

Als een voorwerp nog heel is en geen chips of beschadigingen bevat, is het moeilijk om op basis van het materiaal vast te stellen of iets authentiek Delfts aardewerk is. In dat geval is het ook goed om te kijken naar merken en de decoratie van een voorwerp.