Last comments

24 juni 2020

Dit bord lijkt me inderdaad 18e eeuws Delfts. Het is een zgn. spreukenbord, één van een serie van 12, zoals op de bijgaande afbeelding. Alhoewel de teksten vaak redelijk onnavolgbaar zijn gaan de teksten vaak over liefde, vriendschap en/of in relatie met religie. De 3 stipjes op de achterkant zijn de proenmerken, inderdaad de plekjes waar het bordje werd 'gedragen' in de oven. 

Serie van 12 Delftse borden (D1787)

18 oktober 2015

Geachte mevrouw Vermeeren,

Hartelijk dank voor de foto’s – helaas is het (vanaf de foto’s) niet meteen evident of dit Nederlands of anderszins is. Het lijkt me in ieder geval wel 18e eeuw, dus 1746 zal inderdaad het jaar van productie zijn.
Heeft u misschien hogere kwaliteit foto’s en misschien ook van de volledige achterkant? Wat daarbij bijvoorbeeld belangrijk is zijn de randen en de proen-afdrukken.
Met vriendelijke groet,
Robert Aronson.
3 juni 2015

In de 20e eeuw waren er veel aardewerk fabrieken in Nederland en de meesten zaten al lang niet meer in Delft. De term 'Delfts blauw' bleef echter een sterke merknaam en we zien dat vele fabrieken het gebruiken.

3 juni 2015

Uw bord is naar alle waarschijnlijkheid niet gemaakt in Delft. Er waren zo veel andere aardewerk fabrieken in Nederland in de 20e eeuw en u kunt hier eens een paar niet-Delftse merken bekijken.

2 juni 2015

Wat opvalt is de '100%' aanduiding onder 'handpainted' in het merk op de onderkant. Dit geeft aan dat in deze periode (1900-1950) het meerendeel van de handbeschilderde objecten eigenlijk niet voor 100% met de hand zijn geschilderd. Deze objecten werden op meerdere plaatsen gemaakt, waaronder in Nijmegen, Amsterdam of Gouda. Dit is geen Gouds plateel, maar een imitatie van Delfts aardewerk. Kijk voor niet-Delftse merken op deze prachtige website.

30 mei 2015

Dit type bord is bekend uit meerdere fabrieken en werd zelfs in Duitsland gemaakt. Delfts Blauw of in dit geval Delft Blue is een groepsaanduiding en zegt niet dat het in Delft is gemaakt. De kans is zelfs groter dat dat niet zo is. De decoratie is er op gedrukt met een zgn. transfertechniek. Meer informatie over het oorspronkelijke productie proces. Dit object is waarschijnlijk gemaakt rond 1900.

29 mei 2015

'Delft' is helaas geen beschermde handelsnaam en we zien hier dan ook het gebruik van het woord Delft, omdat dat zo bekend is. De tulp is waarschijnlijk in de 20e eeuw niet in Delft gemaakt, maar wel in Nederland.

30 mei 2015

Het schaaltje heeft zeker leeftijd, maar is niet oud genoeg om een verzamelaars waarde te hebben; 20e eeuws Hollands. 'Delfts' als merk is ook helaas geen duiding dat het bord ook in Delft is gemaakt, het verwijst waarschijnlijk naar het decor.

5 juni 2015

Jazeker, origineel Delfts van de Porceleyne Fles. TL in het flesje staat voor Thooft en Labouchere, meer info hier.

5 juni 2015

Het betreft hier in ieder geval niet een objectie uit Delft. Vanaf de foto denk ik dat dit Frans aardewerk is uit de 20e eeuw.