Scherf bordje, bodemvondst uiterwaarden Lek bij Vianen

2

Vogel (pauw?) en plant motieven. Chinees tuintje? Grof geschilderd. De vogel heeft een lange gevederde nek. Hij lijkt achterom omhoog te kijken. De plant lijkt een grote vrucht te dragen. Kleur: blauw op wit, handgeschilderd. Kleur van de klei is beige.

Vraag

Uit welke periode dateert deze scherf en waaraan kan ik dit herkennen? Hoe zou het hele motief eruit kunnen hebben gezien? Zijn er verwante decoraties te vinden? Is het inderdaad een bordje geweest?

Afmetingen
Min of meer rond, doorsnede 5-5,5 cm. Dikte van het aardewerk 3-4 mm. Dikte inclusief bodemring 8 mm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 2

Scherfje van Delfts aardewerk (ca. 1620/1650 - ca. 1850), bord(je) of kom(metje)?, zal een kopie zijn van chinees porselein, u noemde het al: chinees tuintje, periode 1620 - ca. 1725/1750, maar ik denk eerder aan de vroegste periode, gezien de enigszins forse beschildering, het overige van de beschildering zal ook naar chinees voorbeeld zijn geweest, mogelijk Wan Li, hopelijk dat een meer deskundige u meer kunt vertellen, uw scherf ziet er nog gaaf uit, groet jvdh.

Beoordeling:

  • Delfts

Toelichting:

  • Delfts, tussen 1620 – 1850 gemaakt Alleen aardewerk met tinglazuur dat tussen 1620 – 1850 in Delft is gemaakt, wordt als traditioneel Delfts aardewerk aangeduid. Lees meer
  • Tinglazuuraardewerk Aardewerk met een glazuur waaraan tinoxide is toegevoegd om het dekkend wit te maken. Delfts aardewerk van vóór 1850 is altijd voorzien van tinglazuur. Lees meer
  • Handbeschilderd Een belangrijk kenmerk van authentiek Delfts aardewerk is dat het handgeschilderd is. Druktechnieken komen op dit aardewerk niet voor. Lees meer
  • Geen merk te zien Er is op de foto’s geen merk zichtbaar. Mocht die wel aanwezig zijn, voeg dan wat extra foto’s van de onder- of achterkant van het object toe.

Wat een leuke scherf. Naar mijn mening zien we hier een phoenix. Dit is een veelvoorkomende decoratie op Chinees porselein, wat model heeft gestaan voor dit exemplaar. Naar mijn mening kijken we naar een achttiende-eeuwse scherf van een schoteltje. Zal te dateren zijn rond 1700-1720.