J
 •  Topgebruiker

Klein handgeschilderd hangbordje vervaardigd ter gelegenheid van de geboorte van prinses Irene.

5

Onderglazuurschildering, werd in 1939 ter gelegenheid van de geboorte van prinses Irene op een lagere school (nu basisschool) aan de kinderen uitgereikt.

Vraag

Wie was de fabrikant?

Afmetingen
diameter 10,5 cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 5

Dag Jan,

Mooi bordje maar mysterieus :-). Ik vond een gelijkaardig bordje, zelfde diameter en zelfde rand decor vermoedelijk gemaakt voor 40 jaar Wilhelmina. Echter de fabrikant / schilder is ook hier vooralsnog onbekend. Waarschijnlijk wel dezelfde fabriek. zou het kunnen dat - gezien het minder verfijnde decor / beschildering - het een schoolproject was waar leerlingen een bordje schilderden naar voorbeeld wat dan achteraf werd gebakken? Hier en daar is de beschildering wat uitgelopen wat doet vermoeden dat dit niet professioneel geschilderd is. Mogelijks is de datum achteraf door leerkrachten bijgeschilderd.

mvg Franky

w

Beoordeling:

  • Niet vast te stellen

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer

Ik moest er iets mee Jan en heb het 'niet vast te stellen' genoemd. Zou het niet Gouda, Arnhem of Schoonhoven zijn? Altijd leuk dit grijze gebied...

Beste Robert, dank voor je reactie en tijd, dat het een schoolproject is geweest wat Franky mogelijk  veronderstelt ga ik niet in mee, veel te moeilijk, dan had mijn broer, daar was het bordje van, het ooit wel eens ter sprake gebracht, hij is vorig jaar op 91-jarige leeftijd  overleden. Er zullen nog wel eenzelfde bordjes ergens zijn, ik zag een klassenfoto van deze genoemde broer, 47 kinderen, 24 meisjes en 23 jongens.  Groet jvdh.

Even wat opgezocht. 1898 was het kroningsjaar van Koningin Wilhelmina 40 jaar Wilhemina op onderste plaatje? Op uw plaatje 05 augustus 1939; dit was het geboortefeest van Prinses Irene,  tweede dochtertje van prinses Juliana en Prins Bernhard. De letter lijkt inderdaad een I te zijn want een J zou met een dwarsstreepje zijn.  mogelijks vervaardigd in opdracht door de bakkers "van der Meer & Schoep Rotterdam" Onder een bordje met blindmerk "van der Meer & Schoep Rotterdam". Waar het is vervaardigd blijft onduidelijk maar waarschijnlijk ergens in Rotterdam zelf.

Prinses ireneEen mooie familiefoto van de pasgeboren prinses Irene. Juliana bevalt van haar tweede dochtertje op 5 augustus 1939 op Paleis Soestdijk. De drie dagen oude Irene heeft bekijks van haar oma’s Wilhelmina en Armgard (moeder van Bernhard) en de kleine Beatrix.

irene

Museum Rotterdam 7036

Museum Rotterdam 7036

van der meer en schoep