Plooischotel . Delfts ?

6

Plooischotel . Delfts ?

Collectie
publiekscollectie
Unieke code

Reacties 6

Delfts ca. 1680-90. Zeldzaam decor !

Vrg,

Zo te zien werd deze plooischotel bij de tweede brand, de gladbrand, op de standring weggebakken en niet hangend in een koker met pennen, waarschijnlijk dus in een cassette (keramische koker) van geringe hoogte, werd dit meer gedaan in de delftsperiode, zou dit te maken hebben met de diameter, 37 cm is een flinke schotel, wie kan daar iets meer over zeggen? Groet jvdh.

Deze schotels werden ook in grote kokers gebakken, nooit in afzonderlijke kokers ! Je kan de sporen van de moeten zien op de rand. Alle plooischotels uit deze periode in mijn collectie vertonen sporen van moeten. Afzonderlijke kokers voor deze schotels om ze op de standring te bakken zou resulteren in een aanzienlijk capaciteitsverlies van de oven.

Vrg, Roger

Dat de schotel niet af is, daarin ga ik gelijk met u mee, alleen wat is daar de oorzaak van, als hij werd gekwaart, en daar lijkt het wel op gezien de glans, alhoewel, werd dat toen al gedaan in de periode die u noemt. Maar goed, dan zou hij op de een of andere manier bij de kwaarter zijn terecht gekomen en die heeft hem in zijn onwetendheid gekwaart, na het kwaarten is de decoratie niet meer zichtbaar, dus zo de oven in. Aardig gefantaseerd. Dat het een proef is verwacht ik niet, grote schotel, tinoxide was en is nog steeds prijzig, en dan voor- en achterzijde. Is hij niet wat ouder, schildering doet me wat aan majolica denken, niets geen oosterse invloed, een beetje primitieve schildering en kleur, terwijl dat vroege delfts juist op blauw was georiƫnteerd. Wat me ook opvalt is dat de plooiing aan de achterzijde duidelijker tot uiting komt dan aan de voorzijde, ik heb de indruk dat hij op een toch wat versleten vorm is gevormd. Let op, ben geen delfts kenner, groet jvdh.