ladenkastje aardewerk ongeveer 45 x 25 x 20 cm

2

ladenkastje aardewerk ongeveer 45 x 25 x 20 cm

Collectie
publiekscollectie
Unieke code
Privé collecties

Reacties 2

Allereerst wil ik U zeggen dat ik het ladenkastje erg mooi vind.

Wat betreft Delfts aardewerk ben ik maar een amateur maar gezien de wijze van schilderen is het volgens mij inderdaad afkomstig uit Delft – 18e eeuw. Aan het beeldmerk te zien zou het gemaakt kunnen zijn bij plateelbakkerij “De Twee Scheepjes” . Het beeldmerk AP staat dan voor Anthony Pennis die sinds 1750 met zijn vader Johannes eigenaar was van deze plateelbakkerij . Vanaf 1770 werd het bedrijf voortgezet door Anthony’s weduwe die het later overdroeg aan hun zoon Johannes jr. In 1796 hield het bedrijf op te bestaan.

Ik denk dat het ladenkastje uit de periode 1760 – 1780 afkomstig is.

Als echter de experts van het Haags Museum een andere mening zijn toegedaan dan moet U deze beslist geloven. Ik ben maar een amateur op dit gebied ( ik verzamel kaststellen/vazen ) maar nu hebt U in ieder geval een indicatie.

Ik vind het een heel erg mooi kastje. Het is erg fraai geschilderd. De schilder is zeker geen amateur. Als ik het juist zie, staat er op de bovenkant een handtekening van de schilder. Ik kan het aan de hand van de foto niet lezen. Ik zou dit pronkstuk zeker laten restaureren!

Ik denk wel dat het uit de 19de eeuw komt en gemaakt is in Frankrijk (ondanks dat het een gele scherf is). De stijl doet mij frans aan en er zijn meer van dit soort werkjes in polychromie die vooral uit Frankrijk komen. Het AP merk is volgens mij een pseudo merk teken.

Wat het ook is, dit een mooi en volgens mij waardevol werkje! Uiteraard ben ik ook slechts een amateur en wacht met spanning op de mening van het Gemeentemuseum.