Ik vraag mij af of dit echt Delfts aardewerk is?

3

 Ik vraag mij af of dit echt Delfts aardewerk is?

Collectie
publiekscollectie
Unieke code

Reacties 3

Heeft niets van doen met het authentieke delfts uit de periode van omstreeks 1650-1850, de afmerking is via een druktechniek aangebracht, of de decoratie handgeschilderd is of via een druktechniek is aangebracht kan ik niet zien, het lijkt handgeschilderd met die aanzetten maar waarom dan zo'n merk met een stempel of zeefdruk, als het handgeschilderd is zit er best heel wat werk aan, wat betreft de initialen AK moet je denk in verbinding zien met rechts ernaast, daar zie je a.h.w. A G de K...g?, zal denk ik met de maker te maken hebben, het fileerwerk is in ieder geval met penseel, 'k vermoed 3e tot 4e kwart van de vorige eeuw, groet jvdh.

Dit is werk, althans het schilderwerk, van Antonie Gerardus (Ton) de Kruijf (Utrecht, 1926), was plateelschilder bij Kunstaardewerkfabriek Regina te Gouda en bij  Plateelbakkerij Tiko te Gouda, in de jaren 55/56 van de vorige eeuw werkte hij als plateelschilder voor de Verwoerd workshop te Gouda, volgens Leo Verwoerd werd hij daarna leraar aan een middelbare school te Leiden, hij zou daar les in kunst gegeven hebben (tekenleraar?). Hoe en wanneer hij dit werk gemaakt heeft is onbekend, buiten schooltijd? in schoolvakantietijd? had hij daar een volledige baan? of gaf hij enkele dagen les? het werk wat van hem bekend is heeft steeds deze afmerking door middel van zeefdruk, groet, jvdh.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer

Merk:

  • A.G. de Kruyf

Door meer informatie over de studio van 'Ton de Kruijf' kan dit werk nu ook aan hem toegeschreven worden, dank!