Vaas met bloemdecoraties

8

Vaas Delft's red handpainted Holland TW 12

Vraag

Deze vaas heeft onderop 3 puntjes die door een driehoekige pen ontstaan zijn. En dat zou betekenen dat de vaas origineel en antiek is. Klopt dat?

Afmetingen
24cm hoog
Collectie
publiekscollectie

Reacties 8

 

 

Van der Starre signeerde met drie puntjes in driehoeksvorm bij Potterie Oud Delft. Hij was decor ontwerper en afkomstig van Ram Arnhem. Echter zonder de onderzijde van deze vaas te zien is het uitermate moeilijk een juist oordeel te vellen. Handgeschilderd is het minder courante rood.

Mits een duidelijke foto onderzijde en vooral het merk kan een duidelijker beeld worden geschept.

 

mvg

De vaas heeft bij de tweede ovengang, de gladbrand oftewel de glazuurbrand, om vastbakken aan de ovenplaat te voorkomen, op een voorwerp gestaan met drie vrij scherpe punten, een zogenaamd triangel, het zal een stalen triangel geweest zijn, gezien een restantje zwart. Geen bedrijfskenmerk aanwezig, datering tweede helft vorige eeuw, na 1950/60,  onderglazuurschildering, de zgn. nieuwe techniek, TW zijn mogelijk initialen van de plateelschilder(es), het craqueleren zal in de loop der tijden verder toenemen, groet, jvdh.   

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer

De specifieke stijl van schrijven en het TW-monogram heb ik niet eerder gezien, maar op deze website zijn wel vaker Delfts rode voorwerpen gedeeld. Zie bijvoorbeeld deze vaas (ook door de heer v/d Heuvel voorzien van extra informatie) of deze borden en vazen.

De enige vermelding van 'Delft(')s Red' die ik kon vinden (in Engelse variant) was een eerdere upload, waarbij gemerkt Schoonhoven. De typische kenmerken die in die signatuur te zien zijn ontbreken hier, maar ik wilde het toch toevoegen.

Om deze redenen vermoed ik toch dat het hier geen Delfts aardewerk betreft.