J
 •  Topgebruiker

Tegeltableau van de luchtballonlanding in Oud Verlaat (Zevenhuizen z-h). Een tegeltableau met daarop een gelande luchtballon, met de tekst ’Eerste ballonvaart in Nederland / landing te Zevenhuizen 1785-1985’.

2

Het tegeltableau werd op 16 november 1985 in Zevenhuizen door ballonvaarder Nini Boesman tijdens een bijzondere vergadering van de Haagsche Ballonclub en de Luchtvaarthistorische Vereniging aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders van Zevenhuizen. Het was in 1985 tweehonderd jaar geleden dat de eerste bemande ballonvaart in Nederland plaatsvond en nog wel met een landing in Zevenhuizen. De allereerste heteluchtballonvaart was twee jaar eerder op 21 november 1783 door de broers Joseph en Etienne Montgolfier vanuit het Bois de Boulogne bij Parijs.
De start van de eerste vaart in Nederland, door ook een Fransman, Jean Pierre Blanchard (vergezeld van passagier) was op 12 juli 1785 in de paleistuin van de Oude Hof aan het Noordeinde in Den Haag. Helemaal vlekkeloos verliep de opstijging niet want de ballon raakte een schoorsteen en dreef oostwaarts richting de Bleiswijkse meren (nu Rottemeren). ’s Avonds om 9 uur landde de ballon in de Eendrachtspolder bij Oud Verlaat, nog net voor het Wollefoppen- of Ysselmeer, op het weiland van Jan Paul die woonde op een boerderij aan de Vlietkade, die nu De Morgenster heet. In een mogelijk verzonnen verhaal in de ’s-Gravenhaagsche Courant werden de Zevenhuizenaren als wreedaards afgeschilderd want na de landing werden de ballonvaarders bedreigd door boeren met stokken en hooivorken en eiste boer Paul schadevergoeding voor de aangebrachte schade aan zijn land’. Het unieke tegeltableau is te zien in het Historisch Centrum Ons Verleden (Zevenhuizen z-h). Uit: ‘De schatten van Zuidplas’ door Ad de Vries.

Vraag

Het lijkt erop dat er als penseel geen trekker (is een bijgesneden sleper) is gebruikt maar een keramisch potlood/stift en tinten zowel licht als donker met penseel. Rechts onder is te zien de naam W.A. Visscher, wie is dit geweest, in de lijsten van vele namen van plateelschilders(essen) komt de naam niet voor. Het geval wil dat mevrouw Nini Boesman-Visscher een negenjaar oudere broer had met de naam Wilhelm August Visscher, het gaat er op gelijken dat deze man de voorstelling op het tegeltableau heeft aangebracht, zijn trouwakte in 1935 vermeldt als beroep van hem kantoorbediende, als hij het is geweest heeft hij wel tekenaanleg gehad, hoe kwam hij aan een eventueel keramisch potlood/stift, verf, aan tegels en waar werd geglazuurd en gebakken, in 1985 zou hij 76 jaar oud zijn geweest, of was het mogelijk een kleinzoon of kleindochter van hem met dezelfde voornaam-initialen, wie weet meldt iemand zich.

Afmetingen
45 cm x 60 cm, 12 tegels van 15 cm x 15 cm, collectie Historische Vereniging Zevenhuizen (Z-H) - Moerkapelle.
Collectie
publiekscollectie

Reacties 2

Beste Franky, wist ik allemaal al, in 1936 werd er een dochter geboren en in 1937 werd er een zoon geboren, allebei in Den Haag, verdere gegevens ontbreken vanwege de privacywetgeving, en dat is mogelijk maar goed ook, de wereld kijkt mee, zie maar de interessante vragen uit Rusland afgelopen week, de site gaat de hele wereld over, prachtig. Er zou dus mogelijk een kleinzoon kunnen zijn met de voornamen Wilhelm August, al met al denk ik dat het tableau binnen de familie Visscher is getekend/geschilderd, groet jvdh. P.S. als Wilhelm August in 1909 geboren wordt plaatsen z'n ouders een geboorte-advertentie in De Nederlanden.''''