Bord De Dissel" gemerkt CK"

5

Bord  De Dissel" gemerkt CK"

Afmetingen
27 cm. diameter
Collectie
publiekscollectie
Datering
1694-1697
Herkomst
Delft nederland
Literatuur

Geschiedenis van een nationaal produkt , deel 2 artikel Xiii blz. 318

Materiaal/techniek
Geelachtige klei
Merk
Merk
CK met nummer 19 en links daaronder een Dissel.
Productieplaats
Delft
Unieke code
Privé collecties

Reacties 5

Op basis van de foto's lijkt het hier te gaan om een Delftse schotel uit de achttiende eeuw. Het CK merk wordt niet langer toegeschreven aan Cornelis van der Kloot van plateelbakkerij De Dissel, maar aan Cornelis Koppens, eigenaar van plateelbakkerij De Metaale Pot in de periode 1724-1757. De decoratie komt overeen met deze periode.
Zoals u aangeeft is meer informatie rond deze toeschrijving terug te vinden in Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, Deel II, Zwolle/Den Haag (Gemeentemuseum Den Haag) 2001, p. 318.

In dank Uw reactie gelezen. Het museum gaat echter voorbij aan het feit dat dit bord duidelijk tevens een figuratief merk heeft van een Dissel. een en ander beschreven door de voormalige direkteur van het gemeente museum de Heer van Gelder in 1959.

Op blz. 288 van de publikatie Delft van De Heer Lunsingh Scheurleer uit 1984 word een bord getoond uit de Metaale pot thans in het Fitzwilliam Museum in Cambridge. Dit bord wordt word beschreven zijnde uit eind 17e Eeuw begin 18e Eeuw en vertoont grote gelijkenissen met ons bord hier op de website geplaatst. Ik heb heden (14/7/2011) een vaas geplaatst ook met het CK merk wat ik inderdaad toe schrijf aan Cornelis Koppens. Dit bord vertoont echter totaal geen overeenkomst qua stijl met deze vaas. Ook niet met andere CK gemerkt objecten.

Gaarne zie ik Uw reactie te gemoet over de CK met DISSEL merk geplaatst op dit bord. Ik ben er nog niet van overtuigd dat dit bord uit de latere periode ten tijd van Cornelis Koppens zou stammen.

Bij voorbaat mijn dank en met vriendelijke groet. Met plezier kan ik dit bord meenemen naar Nederland bij mijn a.s bezoek dit najaar en dit bord in het museum laten zien.

In reactie op het onderstaande bericht laten wij u het volgende weten. Naast het monogrammerk en de cijferreeksen, komen er vaker losse, dikwijls nog niet geïdentificeerde tekens voor. Wij zijn vooralsnog niet overtuigd dat het blauwe merkteken op deze schotel een distel voorstelt.

De toeschrijving van het CK merk aan eigenaar Cornelis Koppens in Deel II van de reeks Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, is een herziening op eerdere andere toeschrijvingen, waaronder die van Van Gelder (1959).

De problemen van identificatie van het D-merk, door Van Gelder eveneens gekoppeld aan De Distel, wordt in Deel II op pp. 326-330 besproken. Indien er in de toekomst grotere reeksen van beide merken bekend zijn kan hopelijk een beter beeld van de toepassing geschetst worden.

Naar aanleiding van uw vergelijking van de schotel afgebeeld in Lunsingh Scheurleer (1984), p. 288, willen we u graag op het volgende wijzen. Afgezien van het feit dat we de achterkant zelf niet kennen, moeten we dus afgaan op het bijschrift in de publicatie. De toepassing van het LVE merk valt in de periode 1691-1724. De overgang van stijlelementen tussen de LVE-toegeschreven schotel en uw CK exemplaar sluit aan bij de periode van de productie van Cornelis Koppens (1724-1757) en verklaart de stilische overeenkomst.

De reacties op dit item dateren alweer van een tijdje terug, dus ik weet niet of het volgende nog actueel is. In mijn bezit twee schotels van identiek formaat en identiek decor als het hier afgebeelde exemplaar. De ene gemerkt "CK" en "6" en de andere "MP" met daaronder "6" en daar weer onder "4". Het merk "MP" staat zonder twijfel voor de Metalen Pot (Het merk verbonden mett Pieter Paree 1756/1757) en het lijkt me dus duidelijk dat "CK" op deze schotels staat voor Cornelis Koppens, zijn voorganger als eigenaar van de Metalen Pot.

Beoordeling:

  • Delfts

Toelichting:

  • Delfts, tussen 1620 – 1850 gemaakt Alleen aardewerk met tinglazuur dat tussen 1620 – 1850 in Delft is gemaakt, wordt als traditioneel Delfts aardewerk aangeduid. Lees meer
  • Merk van Delftse plateelbakkerij/fabriek Dankzij historisch onderzoek weten we steeds meer over de merken die Delftse plateelbakkerijen gebruikten. Benieuwd naar deze bakkerijen? Lees meer

Merk:

  • CK