Huwelijks bord het Fortuin gedateerd 24 april 1769.

2

Huwelijks bord het Fortuin gedateerd 24 april 1769.  

Collectie
publiekscollectie
Merk
J.H.F. voor Johannes Hermanus Frerkingh
Productieplaats
Delft
Unieke code
Privé collecties

Reacties 2

Op basis van de foto’s werd dit bord in circa 1769 in Delft geproduceerd ter herinnering aan een huwelijk tussen de heer Hülshoff en mevrouw Beerents. Voor de initialen IHF aan de achterzijde zijn meerdere verklaringen.
Gebruikelijk duiden de initialen aan de achterzijde op de eigenaar van een plateelbakkerij, in dit geval zou dat Johannes Hermanus Frerking kunnen zijn van ‘t Fortuyn in de periode 1771-1784. Het bord is echter twee jaar vroeger gedateerd dan zijn aantreden als eigenaar. Een verklaring hiervoor is mogelijk dat dergelijk herinneringsgoed niet altijd direct voor de gebeurtenis zelf werd geproduceerd, maar soms ook ter gelegenheid van een jubileum enkele jaren later.
Daarnaast is de uitvoering van het merk erg groot voor een fabrieksmerk en zou het hier ook om de initialen van de opdrachtgever of schenker kunnen gaan. Dit fenomeen wordt beschreven in het artikel ‘Nieuw licht op Delfts aardewerk: de merken’ van Loet Schledorn in: Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, Deel II, Zwolle/Den Haag (Gemeentemuseum Den Haag) 2001, p. 33: “Als een naam van de ontvanger of schenker op de achterzijde staat vermeld, kan dat ons voor problemen stellen. De ‘opdracht’ kan worden aangezien voor een merk of een signatuur.
Zoals u aangeeft komt de datering rond 1769 overeen met schotels geproduceerd door De Grieksche A ten tijde van eigenaar Jan van den Briel (1768-1796), welke zijn afgebeeld in Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, Deel I, Zwolle/Den Haag (Gemeentemuseum Den Haag) 1999, p. 147.
Het merk laat zich ook door ons niet makkelijk ontrafelen, maar wij stellen het zeer op prijs dat u zich zo goed in het onderwerp heeft ingelezen en het bord op de website heeft geplaatst.

Vriendelijk dank voor Uw reactie op dit huwelijks bord.

Het lijkt mij echter onwaarschijnlijk dat een precies gedateerd bord met dag, maand en jaar een aantal jaren later dan de heugelijke gebeurtenis zou zijn geproduceerd. Het dunkt mij dat een feestelijke gebeurtenis zoals een huwelijk of een geboorte juist op die dag feestelijk gevierd word met een dergelijks herinnerings bord.

Dat de opdrachtgever precies dezelfde initialen J.H.F. zou hebben als de Delft schilder Johannes Hermanus Frerkingh lijkt mij een utopie.

Wij bezitten ook twee borden van Pieter Adrz. Kockx zoals afgebeeld op blz. 119 van deel 1 Geschidenis van een Nat. produkt in blauw waarvan de merken ook redelijk groot geschilderd zijn. Gelijk dit bord met J.H.F. initialen.

Nogmaals vriendelijk dank en met een vriendelijke groet,

Dick