Bord IJspret met achterzijde 91 AK

3

Bord IJspret met achterzijde 91 AK

Collectie
publiekscollectie
Merk
Merk
AK
Unieke code
Privé collecties

Reacties 3

Ak kan de datum zijn 1905-1930 maar weet het niet zeker.

groetjes

J.Hamilton

Dit bord is een reproductie van Delftse maandborden uit de achttiende eeuw. De strakke schilderstijl, het type glazuur, de inscriptie van de maand en het merk op de achterzijde duiden op een reproductie uit de twintigste eeuw.

Het AK-merk op de achterzijde is een imitatie van het merk van plateelbakkerij De Grieksche A onder eigenaar Adrianus Kocx (1687-1701). Dit type schotels behoorde echter niet tot het assortiment van deze fabriek. Series borden van de twaalf maanden werden wel in latere perioden in de plateelbakkerijen De Porcelyne Byl, De Lampetkan of De Witte Ster gemaakt. Een serie uit de Collectie van het Gemeentemuseum Den Haag is afgebeeld in Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, Deel II, Den Haag (Gemeentemuseum) 2001, cat. nr. 69.
De scènes beelden de activiteiten uit die behoren bij de weergegeven maand van het jaar. Dergelijke borden zijn veelvuldig nagemaakt in de late negentiende en vroege twintigste eeuw, met name in Noord-Frankrijk.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer
  • Vals merk In de 19de eeuw ontstaat een financiële prikkel om recenter gemaakt aardewerk te verkopen als antiek Delfts aardewerk, soms zelfs voorzien van valse Delftse fabrieksmerken. Lees meer

Merk:

  • AK Vals