bord - 31 cm Delft - 18e eeuw

2

bord - 31 cm Delft - 18e eeuw

Afmetingen
middellijn 31 cm - hoogte 4 cm
Collectie
publiekscollectie
Unieke code
Privé collecties

Reacties 2

Beste Cees,

Leuk Atlas bordje! Ik ben er vrijwel zeker van dat dit bord gemaakt is door de Metale Pot. Er zijn bij Nederlandse antiquairs borden te vinden met exact dezelfde beeltenis (ik ga geen namen noemen hier). Deze zijn allemaal vervaardigd door Lambertus van Eenhoorn, die later zijn winckel verkocht heeft aan Cornelis Koppens. Ik denk dat Cornelis Koppens ook de door-druk motieven heeft gekregen toen hij de winckel overnam. De borden van Lambertus van Eenhoorn hebben een iets hogere afwerkingsgraad dan deze van Cornelis Koppens.

Bij het rijksmuseum zijn ook borden te vinden met dezelfde randmotieven als uw bord, van de hand van de plateelschilders in dienst van Lambertus van Eenhoorn. Zie object BK-NM-3906 en ook object BK-1967-192 in Het tweede bord is ook polychroom en gedateerd 1709.

Cornelis Koppens heeft deze borden ook gemaakt met enkel bloem-motieven (dus zonder de chinoiserieen). Daarbij valt andermaal op dat deze juist even anders zijn dan de borden van Lambertus van Eenhoorn. De vroegere borden van Lambertus van Eenhoorn met het bloemen motief (BK-NM-3906), hebben rond de binnenste ring een soort krullen. Latere borden van Lambertus van Eenhoorn hebben dat niet. Borden van Cornelis Koppens hebben dat ook niet. Zie als voorbeeld het bord van museum Lambertus van Meerten met inventaris nummer LM2028. Dit bord is ook door Lambertus van Meerten toegewezen aan Cornelis Koppens en naar mijn mening is dit juist.

Ik merk overigens dat veel veilinghuizen en soms ook antiquairs borden toewijzen met "CK" aan de Dissel, terwijl dit vrijwel altijd Delfsse Porceleyne zijn van de Metale Pot.

Veel plezier nog met dit prachtige bord!

Mvg. Jeroen

Hallo Jeroen,

Bedankt voor de snelle en kundige reactie. Inderdaad een Atlasbord. jij ziet ook alles.

Misschien kun je mij je e-mailadres eens sturen. Woon je in de buurt? Misschien leuk/gezellig om eens van gedachten te wisselen.Alvast mijn dank. Mijn emailadres: c-feenstra@home.nl