Objecten van Mw. J. de Vries. Mevrouw is benieuwd of er iets over de objecten verteld kan worden.

2

Objecten van Mw. J. de Vries. Mevrouw is benieuwd of er iets over de objecten verteld kan worden.

Collectie
publiekscollectie
Unieke code
Privé collecties

Reacties 2

Deze sauskom is vervaardigd van creamware (een cremekleurig aardewerk met een transparant glazuur) en in blauw gedecoreerd met een drukdecor (zgn. transferprint). Dit type aardewerk ontwikkelde zich in het midden van de achttiende eeuw in Engeland. Doordat het een hard en duurzaam type aardewerk is met een relatief lage prijs werd het uiterst geliefd vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw en daarmee ook een grote concurrent voor het Delftse tinglazuuraardewerk. In Nederland werd creamware vanaf 1836 door Petrus Regout in Maastricht vervaardigd. Mogelijk is uw stuk aan de onderzijde gemerkt, waarmee de herkomst kan worden bepaald. In dat geval verzoeken wij u alsnog een foto toe te voegen. De sauskom zal vermoedelijk deel hebben uitgemaakt van een eetservies met hetzelfde decor.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Creamware Engels creamware wordt vanaf de 18de eeuw op grote schaal naar Nederland geïmporteerd en wordt een geduchte concurrent voor Delfts aardewerk. Lees meer
  • Geen merk te zien Er is op de foto’s geen merk zichtbaar. Mocht die wel aanwezig zijn, voeg dan wat extra foto’s van de onder- of achterkant van het object toe.