Terrine met bloemdecor in reliëf

Gemeentemuseum Den Haag  •  27 juni 2019

De terrine heeft een ovale komvorm waarvan de verloren gegane deksel was uitgevoerd met een opvliegende vogel. De wand toont een in reliëf aangebrachte florale versiering van bloem- en bladwerk.

Vergelijkbare kommen met een florale, in reliëf uitgevoerde versiering zijn niet slechts uit De Twee Scheepjes afkomstig. Bij diverse andere bakkerijen werd een dergelijke decoratievorm toegepast, zoals een stel uit De Grieksche A met op de deksel een kameel, uit De Witte Ster met koeien en uit de Drie Posteleyne Astonnen een terrine met een schaap. Soms loopt de florale decoratie van de kom over op het deksel, bijvoorbeeld bij een exemplaar uit De Grieksche A waarbij in dat geval een hertje op de deksel prijkt.

Naast in reliëf uitgevoerde decoraties werd in Delft eenzelfde soort ovale komvorm op de markt gebracht met eenvoudigweg een beschildering. Daarbij prijkt op het deksel wel weer een dierplastiek in de vorm van bijvoorbeeld een hond of een haasje. Behalve terrines met diervormen behoorden in de productieperiode van Anthonij Pennis plastiekjes van dieren tot zijn productassortiment. Zo is een AP gemerkt stel paarden in een polychrome uitvoering geplaatst op een gemarmerd voetstuk.

Merk
AP 4 (op onderkant)
Afmetingen
hoogte 4,3 cm breedte 12,5 cm diepte 10,3 cm
Collectie
Gemeentemuseum Den Haag
Code
400910
Herkomst
legaat, 1920
Unieke code
Gemeentemuseum Den Haag 0400910