Bord AK Merkteken

7

Blauw en wit bord met AK merkteken.

Vraag

Is dit merkteken van Antonius Kruisweg, Albertus Kiell/Kielle of toch nog iemand anders?

Het merkteken vind ik op meerdere site's terug, maar ik vind nergens een bord met gelijkaardige decoratie, niet van Kruisweg, niet van Kiell/Kielle.

Mvg,
Nick

Afmetingen
Diameter: ongeveer 23,5 cm
Gewicht: 514 gram
Collectie
publiekscollectie
Merk

Reacties 7

Verdict:

  • Not Delftware

Analysis:

  • Not made in Delft The term Delftware is only used for earthenware actually produced in Delft. Read more
  • Tin-glazed earthenware Earthenware with a glaze to which tin oxide has been added to make it opaque white. Delftware produced before 1850 is always covered with a tin glaze. Read more
  • Hand-painted An important characteristic of authentic Delftware is that it is hand-painted. Printing techniques do not occur on this earthenware. Read more
  • Forged mark In the 19th century, a financial incentive arose to sell more new earthenware as antique Delftware, sometimes even bearing forged Delft factory marks. Read more

Dag Nick,
Al ben ik niet de grootste merkenspecialist; ik ben even in je vraag gedoken. Soms is het moeilijk om een beschildering en merk specifiek aan elkaar te koppelen. Als ik kijk op deze website zijn de meeste bliksemborden afkomstig van de Paauw en de Grieksche A, maar ze worden bij meer fabrieken gemaakt zoals de Witte Ster en de Drie Porceleyne Flessies. Veel zijn er helemaal niet gemerkt. Antonius Kruisweg van het Moriaanshooft lijkt nu de beste optie, maar misschien zijn er andere experts die een andere mening hebben. Dat hoor ik dan graag.

M.i. is dit is een Frans fabrikaat, geen Delfts ! Ca. 1900 met een vals merk.

Vrg,

 

In reply to by Suzanne Klüver

Bedankt voor de reactie!

Wat is er verschillend aan de onderzijde van een Delfts bord tegenover een bord van Franse makelij?

Het verbaast me wel dat deze zou gemaakt zijn rond 1900, het materiaal lijkt me veel ouder, of zijn de gebruikte materialen van mindere kwaliteit waardoor deze ouder lijken?

Ik heb namelijk nog een bord, welke sterk lijkt op deze (gebruikte materialen/kleur van het blauw,de vorm), deze heeft wel een ander merkteken (IVH) en is verschillend in decoratie. Het merkteken lijkt me van Johannes Verhagen circa 1750, ben zeer benieuwd wat jullie hier van denken, ik post hem dadelijk!

Met vriendelijke groeten,

Nick

In reply to by Suzanne Klüver

Dag Suzanne, 

 

Ik kom die dingen wekelijks tegen op veiling, er is echt wel wat rommel in Frankrijk gemaakt. Je wil niet weten wat men allemaal maakte. 

Er is ook nog een segment met echt zeer goede copies uit de XIXde  begin XXst eeuw, die moet je echt vasthebben, vooral veel Delft doré . Geen gemakkelijke materie . 

Op de duur zie je het bijna onmiddellijk ! Deze dingen komen jij bijna niet tegen in museale collecties. 

Vrg,

 

Geachte, Ja, Een nepper van het zuiverste water. Gemaakt voor de onwetende tourist. Het geoefende oog ziet binnen 1 seconde dat het merk vals is, het baksel, de kleur te hard en te glad, ook de manier van schilderen veel te stijf. Al met al gewoon met plezier gebruiken.

Verdict:

  • Not Delftware

Analysis:

  • Forged mark In the 19th century, a financial incentive arose to sell more new earthenware as antique Delftware, sometimes even bearing forged Delft factory marks. Read more

Merk:

  • AK False