Museum Arnhem

theepot

Delft, 1692 - 1708
0

Gedrukt bolvormige, roodstenen theepot met standring, C-vormig oor, rechte tuit en wijd klokvormig deksel. Buik met aan weerszijden een bloesemtak in reliëf. Deksel met drie bloesems in reliëf. Onder de tuit een gekroonde theepot.

Met de introductie van thee in Europa kwam ook de roodstenen Yixing-theepot in de zeventiende eeuw vanuit China naar Nederland. De theepotten uit Yixing waren al in China befaamd omdat ze de warmte, geur en smaak van de thee uitstekend vasthielden. Een klein aantal Delftse plateelbakkers zag hierin een lucratief product en trachtte rood steengoed na te maken. Uiteindelijk kwamen ze tot roodstenen theepotten in geheel eigen stijl en vormgeving, geïnspireerd op Chinese voorbeelden. Van Ary de Milde en Jacobus de Caluwe zijn de meeste theepotten bewaard gebleven. Ary de Milde experimenteerde al voor omstreeks 1677 met rood steengoed. In 1692 nam hij het pand De Jeneverboom over en doopte deze om in De Gecroonde Theepot. In 1708 overleed hij waarna zijn dochter Elisabeth de Milde en haar man Willem Lardijn de plateelbakkerij overnamen. Met het overlijden van Elisabeth in 1724 kwam een einde aan plateelbakkerij De Gecroonde Theepot.

Plateelbakkerij
Ary de Milde
Productieplaats
Delft
Merk
onderzijde theepot, gestempeld: ovaal merk met naar links springende vos op grondje met rondschrift ARY.DE.MILDE; onder de tuit in reliëf een gekroonde theepot (Ary de Milde, eigenaar De Gecroonde Theepot, 1692-1708)
Datering
1692 - 1708
Materiaal/techniek
steengoed
Afmetingen
geheel: hoogte 10.7 cm
geheel: breedte 17.7 cm
geheel: diepte 12.1 cm
Collectie
Museum Arnhem
Code
AB 9021
Herkomst
Langdurig bruikleen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 1922
Legaat, Verschuer, Willem F.K. van, 1922
Unieke code
Museum Arnhem AB 9021