Museum Arnhem

mand

Delft, 1757 - 1765
0

Fruitmand met rechthoekige bodem met ingezwenkte hoeken. Buitenwaarts gewelfde, opstaande zijden met ajour, gegolfde bovenrand en twee liggende oren. Blauw met donkerblauwe trek op lichtblauw fond. Chinees decor: op bodem een geaccoladeerd medaillon met eend op brug boven een vijver, rechts een bloeiende boom. Op opstaande zijden ajour met aan binnenzijde afwisselend Chinese tekens en bloemtakken. Buitenzijde: bloem- en vruchtenbakken met een rand van ranken langs bovenrand. Langs verdikte bodemrand ranken. Bladeren in reliëf boven langs de oren.

De versiering van deze mand is een imitatie van Chinees Kraakporselein uit de vroege zeventiende eeuw. De vakindeling, gevuld met symbolen en bloemen, is hiervoor typerend. De mand geeft aan dat dit type decor ook in het derde kwart van de achttiende eeuw nog populair was. Vaak zijn voorwerpen uit deze periode met dit decor wat slordiger geschilderd. Deze mand is echter van hoge kwaliteit. Uit archiefstukken is bekend dat Jan Teunis Dextra zijn A/ITD gemerkte stukken de beste producten vond die in zijn plateelbakkerij produceerde.

Plateelbakkerij
De Grieksche A
Productieplaats
Delft
Merk
onderzijde, in blauw geschilderd: A / liggend streepje / ITD / liggend streepje / 12 /115 (A= De Grieksche A, Jan Teunis Dextra, eigenaar, 1757-1765)
Datering
1757 - 1765
Materiaal/techniek
aardewerk, tinglazuur
Afmetingen
geheel: hoogte 10.4 cm
geheel: breedte 33.5 cm
geheel: diepte 23.6 cm
Collectie
Museum Arnhem
Code
AB 8354
Herkomst
Langdurig bruikleen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 1922
Legaat, Verschuer, Willem F.K. van, 1922
Literatuur
ref. Dam, Jan Daan van, Delffse Porceleyne : Delfts aardewerk 1620-1850 - p. 180, afb. 126
Unieke code
Museum Arnhem AB 8354