Bord gedecoreerd met bloemen

5

Afbeelding van bloemen. Afkomstig uit erfenis.

Vraag

Ik bezit 2 identieke exemplaren. Ben benieuwd uit welke tijd deze komen.

Afmetingen
24cm diameter
Collectie
publiekscollectie

Reacties 5

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer
  • Handbeschilderd Een belangrijk kenmerk van authentiek Delfts aardewerk is dat het handgeschilderd is. Druktechnieken komen op dit aardewerk niet voor. Lees meer
  • Merk van niet-Delftse plateelbakkerij/fabriek Het typische Delfts aardewerk inspireert ook producenten buiten Delft, maar écht Delfts aardewerk is alleen in Delft gemaakt. Lees meer

Het betreft hier een product van Plateelbakkerij en Pijpenfabrieken Zenith, fa P.J. v.d. Want Az.  (Gouda), welke heeft bestaan van 1749 tot 1984. Deze bordjes zijn in ieder geval 20e eeuws.

Als antwoord op door Robert Aronson

Geachte heer Aronson,

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik heb zojuist contact gehad met Trudy Otterspeer uit Gouda en die kon mij nog meer info gegeven over de borden. Zij heeft daar gewerkt.

Met vriendelijke groet,

Ad

 

Uw bord, decor ’Libre 0’, werd geschilderd door collega Arie Brand (1937 – 2008), werkzaam als plateelschilder bij het bedrijf van 1952 – 1972, werd nadien freelance-plateelschilder, zzp-er, volgde op de Technische School in Gouda de twee-jarige Keramiekdagopleiding, practische vakken: klei walken en pottendraaien (handdraaien, vazen, schalen, kandelaars enz. op schopschijf), engoberen (een vloeibaar witbakkend klei laagje op een leerharde schaal of ander voorwerp van roodbakkende klei aanbrengen en met een puntig voorwerp een decoratie daarin aanbrengen), boetseren in klei en gips, modelleren, theoretische vakken: decoratief tekenen en schilderen (plakkaatverf, is nijverheidsgericht), stilleventekenen en schilderen (plakkaatverf), projectieleer, scheikunde, meetkunde (planimetrie), stelkunde, rekenen, nederlandse taal, bij de diploma-uitreiking in juli 1952 werd hem door de school een prijs toegekend voor zijn bijzondere inzet en houding. Nadien volgde Arie nog twee jaar de avondschool, gespecialiseerd in het plateelschilderen.

Arie schilderde voor het bedrijf in juni 1965 in een gerenommeerde zaak in Bazel, Zwitserland, een krant schreef: ’ De heer Arie Brand, plateelschilder bij Plateelbakkerij ’Zenith’ is dezer dagen teruggekeerd uit Zwitserland. In een etalage van een afnemer van ’Zenith’, de voornaamste speciaalzaak in glas en porselein van de stad Bazel, heeft hij gedurende een tweetal weken een demonstratie van zijn kunnen gegeven. De belangstelling van de Bazelse bevolking was zodanig, dat drommen mensen zich van zijn vakmanschap kwamen overtuigen. Op een bepaald moment was deze interesse voor het plateelschilderen zelfs zo groot, dat het verkeer in de stad stagneerde. De politie moest ingrijpen en schortte de demonstratie tijdelijk op. De resultaten van de reis van de heer Brand getuigen van de groeiende belangstelling in het buitenland voor het in Gouda vervaardigde aardewerk’.

Arie was winnaar van het Zenith damtoernooi, seizoen 1970-’71. Was een perfect portretschilder.

Mededelingenblad 46 (maart 1967) van de vereniging ’Vrienden van de Nederlandse ceramiek’ was gewijd aan Plateelbakkerij en Pijpenfabrieken Zenith, voorheen firma P. J. van der Want Azn., (1749-1984.

Museum Gouda heeft aardewerk van plateelbakkerij Zenith in haar collectie (in 1984 nog 225 stuks geschonken). Hierbij een foto van Arie schilderend, eind jaren zestig, opglazuur schilderen op de ruwe glazuur, de oude techniek, en een afbeelding van een schaal door hem beschilderd, bruine engobe op klei, waarna gebakken, dan met witte keramische verf takjes en bladeren beschilderd en daar weer overheen met blauwe keramische verf beschilderd (decor ’Arto’), ik heb begrepen dat u nogal geïnteresseerd was, vandaar dit een en ander, groet jvdh.''''

Geachte heer van der Meulen,

Hartelijk dank voor uw reactie. Wij hebben het met belangstelling gelezen. Ze staan hier nog steeds in de kast. Als u een liefhebber weet dan mogen ze wat ons betreft weg.

met vriendelijke groet,

Ad en Liesbeth Wouterson

Apeldoorn