schilderij met aardewerk

2

Rechts op het schilderij staat een bruin-groene (wijn)kan die ik niet 1-2-3 kan thuisbrengen. Het lijkt steengoed in koperglazuur en van Friese herkomst? Of is het iets anders?

Vraag

Op bijgaand schilderij Stilleven met papegaai van Adriaen van Utrecht (1636) staat rechts een kan (wijnkan?) van groen bruin aardewerk (althans zo lijkt het), zie de link: https://coudenberg.brussels/nl/media-en-documentatie/documentatie/still… . Kunt u mij helpen in het determineren van de herkomst van dit aardewerk? Is het Duits steengoed? Boheems? Italiaanse majolica? Of toch uit de Lage Landen?

Collectie
publiekscollectie

Reacties 2

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Geen aardewerk Delfts aardewerk wordt vaak verward met andere keramieksoorten, zoals porselein of creamware. Delfts aardewerk is aardewerk met een laag tinglazuur. Lees meer
  • Op basis van de huidige informatie niet goed te beoordelen Om dit voorwerp goed te beoordelen, is meer informatie of zijn meer of betere foto’s nodig.

Beste Vboele, dank voor uw bericht. Het is natuurlijk een vraag die niet helemaal bij ons thuis hoort, maar het is leuk om even met u mee te denken. Ik heb via uw link ook even goed gekeken naar het schilderij en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het hier helemaal geen aardewerk of steengoed betreft, maar een verguld zilveren kan. De groene tint zou een reflectie van de omgeving kunnen zijn. Zelf dacht ik daarbij aan bijv. Augsburg, Duitsland, maar volgens collega Aardewerk uit Den Haag, die we hier, alhoewel hij in een andere branche actief is, door z'n naam gewoon mogen noemen, is het model "waarschijnlijk uit de Nederlanden, qua tijd klopt dit model zeker." Hij is, onder onze dankzegging, ook in de boeken gedoken, maar is dit exacte model niet tegen gekomen. Hopend u hiermee te hebben geholpen en succes met de verdere speurtocht. 

Als antwoord op door Robert Aronson

Geachte heer Aronson en Aardewerk,

dank voor uw leuke reactie. Toen ik zelf het schilderij nog eens bekeek, twijfelde ik ook of het wel aardewerk was. De suggestie dat het een zilveren kan betreft, zou ook heel goed kunnen. Het zou dan het beroep van de man op de achtergrond wellicht verder illustreren want ik denk dat de man een edelsmid is.

Dank en veel succes met uw werk, via deze site en in uw werk. Met vriendelijke groet, Vincent Boele