Kaststel Donjon

2

Een handbeschilderd kaststel, bestaande uit drie zeskantige vazen. De middelvaas is 24 cm hoog, zijn ‘adjudanten’ zijn 17 cm hoog. De grote vaas kent aan de voorzijde een typisch Hollands tafereel met Donjon en een platbodem zeilscheepje in het aanpalende water. De beeltenis is opgenomen in een prachtig bloemmotief. De bijvazen hebben een fraai uitgewerkte koningsfazant als leidend onderweg, eveneens voorzien van kunstig gestileerde bloemfantasieën en ornamenten als decor.

Vraag

Wil graag meer weten (echtheid, bijzonderheid) over het merkteken onderop de grootste vaasL n/Delft dec 514 B

Afmetingen
1x24cm hoog
2x17cm hoog
Collectie
publiekscollectie

Reacties 2

Heeft niets met handschilderen van doen, de decoratie is via een druktechniek aangebracht (behalve brede filé aan boven- en benedenrand van de grootste kelk, met penseel) afmerking is vermoedelijk van Mosa Maastricht, omstreeks 1900, wel wat ruim te nemen, de beide kleinere kelken zijn waarschijnlijk van een ander bedrijf, de drie stuks zijn geen eenheid, groet jvdh.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Niet handbeschilderd Traditioneel Delfts aardewerk is handbeschilderd, maar na 1750 komen er nieuwe technieken voor het aanbrengen van decoraties. Lees meer
  • Merk van niet-Delftse plateelbakkerij/fabriek Het typische Delfts aardewerk inspireert ook producenten buiten Delft, maar écht Delfts aardewerk is alleen in Delft gemaakt. Lees meer

De voorstelling van het kasteel, is mogelijk op een prent gebaseerd. De verschillen in decoraties doen inderdaad vermoeden dat de drie stukken niet oorspronkelijk bij elkaar hoorden, maar als 'marriage' bij elkaar gekomen zijn.