Museum Arnhem

Specerijenpot met deksel

Delft, 1679 - 1691

Lage, cilindervormige specerijenpot met gewelfde deksel met uivormige dekselknop, rustend op vier afgeplatte, bolvormige pootjes. Aan weerszijden een plat liggend, kabelvormig oor. Binnenzijde verdeeld in vakken, in het midden een ovaal vak met rondom acht vakken voor specerijen. Decor in blauw beschilderd op wit fond, voorstellende Chinese figuren in tuin en op veranda.

Er is een klein aantal specerijenpotten van Delfts aardewerk bewaard gebleven. Ze dateren allen uit het einde van de zeventiende en het begin van de achttiende eeuw. Ze zijn van een zeer hoge kwaliteit en hebben tot het luxe assortiment behoord.Vooralsnog gaan we ervanuit dat deze potten gebruikt werden om specerijen in te bewaren. In een brief uit 1961 aan de directeur van gemeentemuseum Armhem vroeg de Amsterdamse apotheker D.A. Wittop Koning zich echter af of de pot louter en alleen bedoeld was voor het bewaren van specerijen: 'Het lijkt immers op zijn zachts gezegd onlogisch specerijen op deze manier te bewaren, de een neemt de lucht van de andere aan'. Hij volgt een 'pharmaceutisch' spoor en wijst op een houten doos met 12 vakjes uit een apotheek die in het Germanisch National Museum bewaard wordt en daar 'Konfekt-schachtel 'genoemd wordt, bedoeld voor het bewaren van gekonfijte vruchten en specerijen. Daarvoor zou de pot dus ook gebruikt kunnen zijn.

Plateelbakkerij
De Metaale Pot
Productieplaats
Delft
Datering
1679 - 1691
Materiaal
aardewerk, tinglazuur
Afmetingen
geheel: hoogte 19.1 cm; deksel: hoogte 10.6 cm; deksel: diameter 24.2 cm; pot: hoogte 9.3 cm; pot: breedte 31.3 cm; pot: diepte 25 cm
Collection
Literatuur
Porcelain for palaces : the fashion for Japan in Europe, 1650-175
Aronson, Robert, Dutch Delftware : In the eye of the beholder, perspectives on Dutch Delftware - p. 32,33, cat. nr. 18
Lunsingh Scheurleer, D.F., Delft : Niederländische Fayence - p. 55,207, afb. 73a
Dam, Jan Daan van, Delffse Porceleyne : Delfts aardewerk 1620-1850 - p. 77, afb. 35
Aronson, Robert, Dutch Delftware : plaques : a blueprint of Delft - p. 65, afb. 9
Aronson, Dave, Dutch Delftware : Aronson 125th anniversary - p. 26-27, cat. nr. 20
inventarisnummer
GM 10224