Vaasje

3

Het is een vaasje met hele mooie gekrulde oren. Onderop staat het bekende teken van de Porceleine fles maar het is in opdracht gemaakt voor N.V de Splendor Nijmegen.

Vraag

Ik kan geen info vinden waarvoor het gemaakt is en wanneer. Is het uniek?

Afmetingen
23x12
Collectie
publiekscollectie

Reacties 3

Heeft niets met de Porceleyne Fles van doen, is gemaakt bij Potterie Oud Delft te Nijmegen tussen ongeveer 1935 en 1965, volledig handgeschilderd, groet jvdh.

Wat klunzig van me om dit te verwarren. Geen wonder dat ik er niks over kon vinden. Hartelijk bedankt voor uw tijd in ieder geval.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Delfts, maar na 1850 gemaakt Na 1850 verandert de productietechniek voor aardewerk bij de enige overgebleven plateelfabriek in Delft. Dit valt buiten de scope van deze website. Lees meer
  • Merk van niet-Delftse plateelbakkerij/fabriek Het typische Delfts aardewerk inspireert ook producenten buiten Delft, maar écht Delfts aardewerk is alleen in Delft gemaakt. Lees meer

Het merk van een pottenbakkersschijf met de initialen O.U.D. is zoals Jan aangeeft door de fabriek Oud Delft uit Nijmegen en later Waddinxveen gemaakt. Het werd tussen 1940 en 1968 toegepast. 

De vorm van het vaasje is interessant. Oorspronkelijk werd het van glas gemaakt met geknepen 'vleugel'-handvatten. Dit glas werd in de 17de eeuw in China van porselein nagemaakt. In de 20ste eeuw werd het in Delftse-stijl uitgevoerd door deze Nijmeegse aardewerkfabriek.