Kunstmuseum Den Haag

Schaal met genrevoorstelling

Delft, circa 1768

Het schaaltje is aan de binnenzijde gedecoreerd met een groep rokende en kaartspelende mannen. Zij zitten rond een tafel in een kamer met een geblokte tegelvloer onder een hoog geplaatst venster waarvoor opgenomen gordijnen met kwasten. Dergelijke interieurvoorstellingen komen we veelvuldig in de zeventiende-eeuwse genre-schilderkunst tegen, maar treffen we evenzeer aan op vroege Delftse stukken.

Wie de genoemde personen zijn, is onduidelijk. In de catalogus van het 'Legaat Van der Burgh' uit 1905 merkt A.J. Servaas van Rooijen op bij dit 'aschbakje of schoteltje': Zoo oppervlakkig te oordeelen zou men denken aan een plateelbakkersaardigheid; de namen worden echter niet in het jaar, dat de tijd der vervaardiging vermeldt, onder de plateelbakkerswereld teruggevonden; ook schijnen zij niet Delftsch te zijn. Alleen zijn aldaar bekend Dirk en Willem van der Does die er in de 2e helft der 18e eeuw het plateelbakkersbedrijf uitoefenden'. Nader onderzoek leverde vooralsnog geen nieuwe gegevens op over de genoemde personen. Evenmin is het bekend of Ysak van der Does familie was van tegelbakker Dirk van der Does, eigenaar van bakkerij De Roos, die van 1775 tot 1770 leiding gaf aan zijn bedrijf.

Productieplaats
Delft
Merk
opschrift op voorkant ; gemorge Knelis Korenwinder, hoe vaart Jaap Ket al, daar komt Ysak van der Does; heb je Piet Veen niet gezien, je moet goeien dag hebben van Hannes Florijn. 1768
Datering
circa 1768
Materiaal/techniek
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Materiaal
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Afmetingen
diameter 16,1 cm ; hoogte 5,0 cm
Herkomst
1904 legaat Kunstmuseum Den Haag ; - 1904 mr. A.H.H. van der Burgh
Literatuur
Cat. Den Haag 1905, 59-60, nr. 342
Cat. Den Haag 1917, 46, nr. 120
Van Aken-Fehmers 1999, I, cat.nr. 112.
inventarisnummer
0400247
Creditline
Kunstmuseum Den Haag