Kunstmuseum Den Haag

Schotel

Delft, 1718

De geheel beschilderde schotel is op het middenvlak gedecoreerd met de allegorische voorstelling van een huwelijksplechtigheid die plaatsvindt in een grote, uit marmer opgetrokken, renaissancistische zaal met een cassettenplafond en guirlandes langs de wanden. De twee cupido's voor het bruidspaar voegen de brandende harten aaneen. De bruidegom wordt bijgestaan door de god van handel en welvaart Mercurius en door de godin van de Vrede met een duif op het hoofd. De bruid die door een putto met bloemen wordt bestrooid, gaat vergezeld van de godin van de wijsheid Minerva die als attributen een olijftak en een boek meedraagt. Links hiervan wendt een afzichtelijke, halfnaakte vrouw, de personificatie van Afgunst of Invidia, zich af van het liefdespaar. De groep personen is geplaatst op een tapijtachtige ondergrond die deels bestaat uit fijn geschilderde bloemen. De zaal staat aan de rechterzijde in open verbinding met een plein, waar belangstellende zijn samengedromd. Ook achter in de zaal op een balkon zijn enkele toeschouwers weergegeven. De afbeelding is omgeven door een op de vertreding aangebrachte bladerkrans en de randdecoratie toont in wolken zwevende putti met onder meer lauwerkransen in de hand.

Een andere nagenoeg identieke schotel is 1749 gedateerd en eveneens vervaardigd ter gelegenheid van een huwelijk (OCE-1904-0090). Dit exemplaar is gesigneerd met het fabrieksmerk van een andere bakkerij, namelijk van De Porceleyne Byl. Het feit dat een dergelijke schotel met een nagenoeg identieke voorstelling ook bij een andere bakkerij werd vervaardigd, geeft aan dat dit type voorstelling voor huwelijksplechtigheden min of meer 'standaard' was.

Plateelbakkerij
Plateelbakkerij De Roos
Productieplaats
Delft
Merk
fabrieksmerk op achterkant in blauw in de glazuur ; R. ; van: fabrieksmerk plateelbakkerij De Roos ; opschrift op voorkant ; Kornelis de Koning Petronella van der Doe vereenigt d: 15e november 1718
Datering
1718
Materiaal/techniek
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Materiaal
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Afmetingen
diameter 40,2 cm ; hoogte 6,0 cm
Herkomst
1904 legaat Kunstmuseum Den Haag ; -1904 collectie mr. A.H.H. van der Burgh
Literatuur
Cat. Den Haag 1905, p. 27, nr. 103
Cat. Den Haag 1917, pp. 32-33, nr. 62, afb. XVII
Lunsingh Scheurleer 1984, p. 282, afb. 268
Scholten 1986, pp. 64-65
Van Aken-Fehmers 1999, I, cat.nr. 88
Van Aken-Fehmers 2001, II, cat.nr. 89
inventarisnummer
0400123
Creditline
Kunstmuseum Den Haag