Schaaltje met zilveren hengsel. Met bloemmotief.

4

Schaaltje met zilveren hengsel. Met bloemmotief.

Afmetingen
18 x 20 cm
Collectie
publiekscollectie
Unieke code

Reacties 4

Dit bord is niet gemaakt van Delfts aardewerk. De naam 'Delfts blauw' verwijst naar de decoratie van blauw-wit aardewerk dat in de zeventiende en achttiende eeuw in Delft is geproduceerd. Het succes van dit product heeft ervoor gezorgd dat de naam 'Delfts blauw' ook vandaag de dag over de hele wereld wordt gebruikt voor dit type keramiek. Helaas komt dit merk met Q?V mij niet bekend voor, zodat ik u niet kan verwijzen naar een andere fabriek.

U kunt ook kijken op onze pagina met niet-Delftse merken voor een overzicht van diverse aardewerkfabrieken in Nederland.

Suzanne, mijn hartelijke dank voor uw uitleg. Ik was zelf ook al eens wezen zoeken, maar niets gevonden.

Ik weet nu wat ik in huis heb.

gr, Arie

Dit schaaltje is gemaakt bij kunstaardewerkfabriek Quo Vadis, 1947-1969, in Gouda (vandaar de letters q en v met het vraagteken=waarheen?), de schilder is vermoedelijk, gezien op onderzijde de initialen 'BL', Frans of Jan Bijlaart, vader en zoon, waren beiden plateelschilder, hebben er beiden gewerkt (chef), ook op onderzijde 'AS', dus probleem. Het is volledig handgeschilderd, onderglazuurtechniek. Het zal gemaakt zijn voor 1953, in dat jaar werd er in ieder geval al afgemerkt met een stempeltje (een kroontje, waarbinnen de V een kleinere q stond, op deze site komt een enkele keer voor dat een voorwerp van dat bedrijf zo is gemerkt). Ook werd er toen al 'handpainted' ondergezet in verband met de opkomst van de zeefdruktechniek in de aardewerkindustrie. Tot 1959 heeft men geen zeefdruk toegepast, nadien is mij onbekend. Onder de kleinere bedrijven stond het bekend dat het een betere kwaliteit maakte, in 1969 is het opgegaan in Goedewaagen. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw werkten er circa vijfentwintig personeelsleden waarvan zeventien plateelschilders-schilderessen. Ook de plateelschilder Van Arum (plateelschilder bij de de Porceleyne Fles in Delft) werkte wel eens voor het bedrijf. De Goudsche Courant van 30 oktober 1952 vermeldt het volgende: ''GOUDSE WANDBORDEN VOOR MEXICAANSE PRESIDENTEN. Ter gelegenheid van de Nederlandse tentoonstelling in Mexico City zal aan de president van Mexico en zijn opvolger, die tegen het einde van dit jaar aan het hoofd der regering zal komen, een wandbord worden overhandigd, dat in een Gouds bedrijf, de aardewerkfabriek Quo Vadis is vervaardigd, in opdracht van de Oost-Afrikaanse Handel-Maatschappij. De borden zijn gemaakt door een medewerker van het bedrijf, de heer Van Arum te Delft. Voor dit bedrijf dat een aardige export naar Mexico heeft, is dat een eervolle opdracht geweest''. Groet jvdh.