0
 •  1 september 2020

tegeltableaus

10

twee tegeltableaus gekocht in Antwerpen, volgens de koper dateren ze rond 1800 , misschien zelf iets vroeger

Vraag

kan jij me een exactere datering geven, en van waar zijn ze afkomstig ( ik denk Rotterdam) , Hebben ze een bepaalde betekenis ? Op 14 juli 2018 heeft de heer Edwin van Drecht op twitter een foto gepost waarop dezelfde afbeelding staat van de hond. Mvg Dirk

Afmetingen
26,8 x 38,7
Collectie
publiekscollectie

Graag betere foto's van de tegels.

Vrg,

 

Geachte, Op basis van de foto's lijken mij het tableaus die gemaakt zijn tussen 1820 - 1840. Naar mijn mening dus echt en geen, veel latere, replica's. Om zeker te zijn is een goede foto van de achterkant van de tegel(s) van groot belang. 

Ik sluit mij bij de mening van Edwin volledig aan.

Vrg,

 

Als antwoord op door R.L.A. Maes

Bedankt voor jullie antwoord. Andere personen, welke vertrouwd zijn met oude ( delftse ) tegels zitten ook rond het jaar 1800. Ik ben blij dat ze authentiek . De tegels zijn vastgelijmd op een houten plank, het is te riskant  om ze los te maken. Vermoedelijk zijn ze afkomstig uit Rotterdam.

Met vriendelijke groeten Dirk

Geachte, NIET met een schroevendraaier of plamuurmes gaan wrikken!!!  De tegels zullen ZEKER breken !!! De beste methode om de tegels, indien echt nodig, los te halen is de plank vanaf de achterzijde in te zagen tot de achterkant van de tegels. Dan heeft u zes losse tegels met hout achter elke tegel. Dan kan u de tegels per stuk in het warme / hete water leggen, tot kokend. Bijna altijd zal de lijmverbinding zacht worden en kan de tegel, VOORZICHTIG, van het plankje gedraaid worden. Wel is uiterste voorzichtigheid en enige handigheid een vereiste. Succes.

Als antwoord op door Edwin van Drecht

Dag Edwin, Lijk me de juiste methode om tegels los te maken van een houten plank. Zal ik zeker eens proberen, maar eerst op minder waardevolle tegels . Met dank en vriendelijke groeten Dirk

Je kan ook de achterzijde ( plank) afschaven  ( elektrische schaaf) tot aan de lijmverbinding. 

Hier heb ik goede ervaringen mee, maar oppassen blijft de boodschap !

Vrg,