terug

Actueel

 • Erfgoed Delft publiceert geschiedenis van plateelbakkerij De Vergulde Blompot

  Deel 19 in de reeks 'De Geschiedenis van de Delftse Plateelbakkerijen'

  Erfgoed Delft publiceert geschiedenis van plateelbakkerij De Vergulde Blompot

  Plateelbakkerij De Blompot, gelegen aan de noordzijde van het Rietveld in Delft, werd in 1615 opgericht door Cornelis Egbertsz Sas, zoon van Egbert Huygensz Sas, eigenaar van De Porceleyne Schotel en De Vergulde Boot. Tot 1692 was het bedrijf op deze plek gevestigd. In dat jaar kocht Jacobus Pijnaker, reeds eigenaar van De Porceleyne Schotel het pand op. Hij verkocht dit echter direct door, maar hij bedong dat hij de naam en het uithangteken mocht blijven gebruiken. In 1692/1694 scheidde hij een deel van De Porceleyne Schotel, gelegen aan de zuidzijde van de Molslaan, af; in dit deel werd tot 1789 onder het bewind van diverse eigenaren de productie voortgezet onder de naam De Vergulde Blompot. In 1789 verkochten de erfgenamen van Pieter Verburg de plateelbakkerij in 36 porties. Het bedrijf werd tot 1841 voortgezet als Compagnieschap van de Plateelbakkerij De Bloempot, canterend onder diverse namen.

  Naast financiële aspecten, handel, bedrijfsvoering en werknemers komen ook familie-zaken uitgebreid aan de orde. De publicatie toont veel afbeeldingen van voorwerpen, geproduceerd bij De Blompot. Tevens zijn diverse acten in originele vorm weergegeven. Zoals gebruikelijk in deze serie ontbreken ook uitgebreide verantwoording, woordenlijst, bibliografie en een Engelse summary niet.

  Al meer dan 30 jaar werkt een groep vrijwilligers aan de publicatiereeks De Geschiedenis van de Delftse Plateelbakkerijen. Twee van de vrijwilligers, Wik Hoekstra- Klein en Ans de Bruin, ontvingen onlangs een Koninklijke Onderscheiding voor hun werk. De serie publicaties vormt voor vele geïnteresseerden een basis voor verder onderzoek naar het Delftse aardewerk.

  In dit negentiende deel is ook een verbeterde situatieschets van plateelbakkerij De Dissel (deel 8) opgenomen. Tevens wordt in het kort de geschiedenis van Boogsteenmakerij ‘Het Nolshoofd' behandeld. Er is nu een duidelijk beeld gecreëerd van de aan de zuidzijde van de Molslaan gelegen bedrijven: Dissel, Nolshoofd, Blompot en Schotel; in deel 20 (verwacht medio maart 2013) zal het daar nog naast gelegen bedrijf ‘De Twee Scheepjes' worden behandeld.

  Erfgoed Delft beschouwt de geschiedschrijving van het Delfts Blauw als zeer waardevol voor de uitvoering van het onlangs door de gemeenteraad goedgekeurde ‘Programma Blauw', een programma dat moet bijdragen het versterken van de zichtbaarheid van Delfts Blauw in de stad.

  Bij het Archief Delft, DOK en de koninklijke Bibliotheek in Den Haag is een Index op de delen 1 t/m 18 beschikbaar. Voor zover nog voorradig zijn de eerder verschenen delen verkrijgbaar bij: Museum Het Prinsenhof, Gemeentearchief Delft, Antiekhandel Léon-Paul van Geenen en Boekhandel Huyser. Een aantal zijn als pdf te downloaden.
  Prijs: delen 1 tlm 11 € 2,-, delen 12 tlm 17 € 17,50 en de delen 18 en 19 € 22,50.
  De delen kunnen tevens worden besteld (ook per abonnement) bij Museum Het Prinsenhof via e-mail (erfgoed-delft@delft.nl.

  Bron: persbericht Erfgoed Delft 24 juli 2012